Европейският съвет с критика за корупцията в Румъния

Съветът не вижда прогрес в страната в борбата срещу корупцията по високите нива на властта

Реформата не върви изцяло по план в Букурещ. Снимка: Pixabay Реформата не върви изцяло по план в Букурещ. Снимка: Pixabay

Съветът на Европа предупреди Румъния за липсата на прогрес в борбата с корупцията и призова правителството да промени някои противоречиви промени в съдебното законодателство, предаде Bloomberg.

На северната ни съседка бе казано да премахне наскоро създадения орган, който разследва магистрати, и да предприеме „решителни действия", за да изпълни 13-те препоръки, направени от антикорупционния орган на Съвета, Греко. Прогресът на Румъния ще бъде следен зорко през следващите 12 месеца, според официално писмо, изпратено до правителството.

„Румъния бележи прекалено скромен прогрес в прилагането на превантивни мерки срещу корупцията сред депутати, съдии и прокурори, което предизвиква опасенията ни за противоречивата съдебна реформа“, се пише в официалното становище на Греко.

Още по темата

Реформата в Букурещ стартира с присъдата на бившия премиер Ливиу Драгня, който бе вкаран зад решетките по обвинения в корупция. Последваха промени в законодателството, които облекчиха наказателната отговорност на корумпираните длъжностни лица. Това доведе до настояване за референдум от опозицията, който да оспори взетите решения.

Европейският съюз обяви, че Румъния вече не е непосредствено застрашена от прилагане на санкции за върховенството на закона.

Последни новини
Още от Новини от света