Иран започва да обогатява уран над нормите от ядреното споразумение

Техеран все още е отворен за преговори с Брюксел, заяви иранският зам.-министър на външните работи

Снимка: IIPA via Getty Images Снимка: IIPA via Getty Images

Иран посочи, че ще продължи да търси разговори с европейските нации в следващите дни, докато увеличава натиска върху своите партньори да спазват споразумението от 2015 г., като в същото време ще наруши ограниченията за обогатяване на уран, пише Bloomberg.

Говорител на правителството в Техеран съобщи в неделя, че Иран ще възобнови пречистването на уран до стойности над 3,67%, позволени от споразумението от 2015 г., като не посочи на какво ниво.

Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи заяви, че страната му не е затворила дипломатическия път с Европа и че САЩ биха могли да се присъединят към преговорите, ако се върнат към споразумението.

Mеждувременно Иран води разговори с някои страни, включително Турция, Китай и Русия, за да намерят начини да премахнат американските санкциите, които разбиха иранската икономика, добави той.

Още по темата

Още по темата

Иран многократно заплаши с нарушения на споразумението, като даде ултиматум на Европа до 7 юли да намери начин страната да продължи да продава петрола си въпреки американските санкции. Преди 2 седмици Техеран надвиши тавана на запасите си от нискообогатен уран, което изправи пред предизвикателство европейските нации, борещи се да запазят сделката и да облекчат икономическото напрежение върху Иран.

Още по темата

САЩ се оттеглиха от иранското ядрено споразумение през 2018 г., като отново наложиха санкции върху иранската икономика и лидери, увеличавайки опасенията, че регионът се насочва към война.

Европейските лидери сигнализираха, че засега няма прибързват със санкциите срещу страната, но ще им е все по-трудно да се противопоставят на натиска на администрацията на Тръмп, ако Техеран изостави многобройните си ангажименти.

Последни новини
Още от Новини от света