Дигиталната валута на Facebook притесни европейските финансови регулатори

Необходими са по-бързи мерки, посочи член на ЕЦБ

Снимка: Chesnot/Getty Images Снимка: Chesnot/Getty Images

Регулаторите трябва да действат бързо, за да се подготвят за натиска от американските технологични гиганти като Facebook Inc. във финансовата система, посочи Беноа Кюре, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, цитиран от Bloomberg.

"Не е въпрос да им позволим да развиват в регулаторна празнота финансовите си дейности, защото това е твърде опасно", заяви Кюре в неделя в Южна Франция. "Трябва да се движим по-бързо, отколкото досега", добави той.

Планът на Facebook за създаването на новата дигитална валута Libra притесни финансовите законодатели. Трите основни регулатора във Великобритания започнаха съвместна работа в опит да намерят начин да му отговорят.

Още по темата

Още по темата

Идеята на Facebook разпали огън и във Вашингтон, където повече от 30 влиятелни групи на демократите настояха за спирането на проекта, за да се справят с „дълбоките въпроси“, които той породи.

Предстои Дайвид Маркъс, ръководител на криптовалутната програма на компанията, да свидетелства пред Конгреса през юли за инициативата.

Развитието на дигиталните валути излага недостатъците на съществуващите регулации и неуспеха на банковата система да адаптира новите технологии, заяви още Кюре.

 

Последни новини
Още от Новини от света