Марк Карни сменя Кристин Лагард на поста в МВФ?

Европейските лидери все още нямат окончателно решение

ръководителят на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg ръководителят на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Страните от Европейския съюз (ЕС) трябва да постигнат споразумение за замяната на Кристин Лагард от ръководния ѝ пост в Международния валутен фонд, призоваха представители на френското финансово министерство, цитирани от Bloomberg.

Последните 11 ръководители на МВФ са европейци, включително и Лагард, която е от Франция. Очаква се тя да се оттегли от настоящия си при одобрение на Европейския парламент да заеме мястото на гуверньора на Европейската централна банка Марио Драги след края на мандата му на 31 октомври.

Френското правителство не е решило кого ще подкрепи, посочиха негови представители по време на конференция в събота. Министърът на финансите на страната Бруно льо Мер заяви в петък, че няма интерес към поста.

Европейските лидери обмислят кандидатурата на гуверньора на Английската централна банка Марк Карни за ръководния пост в МВФ, посочиха източници, запознати с дискусиите. Карни е роден в Канада, но притежава британски и ирландски паспорти, което ще запази 70-годишната традиция европейци да управляват базирания във Вашингтон фонд.

Още по темата

След 3-дневни дискусии в края на миналата и началото на настоящата седмица лидерите на ЕС номинираха ръководителя на МВФ за бъдещ гуверньор на ЕЦБ, припомня Bloomberg.

63-годишната Лагард е бивш финансов министър на Франция, като през 2011 г. тя се превърна в първата жена ръководител на МВФ. Изборът на Лагард беше изненада за мнозина, тъй като през последните месеци спекулациите се съсредоточиха около гуверньора на германската централна банка Йенс Вайдман, френските членове на ЕЦБ Беноа Кьоре и Франсоа Вилерой дьо Гало, както и бившият член на управителния съвет на ЕЦБ Ерки Ликанен.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света