Ердоган отстрани гуверньора на Турската централна банка

Решението на президента рискува да породи недоволство на пазарите

Снимка: Arif Akdogan/Bloomberg Снимка: Arif Akdogan/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган неочаквано отстрани гуверньора на централната банка на страната Мурат Четинкая, рискувайки да предизвика недоволство на пазарите само няколко седмици, преди баката да премине към очакваните лихвени намаления, пише Bloomberg.

Досегашният заместник на гуверньора на банката Мурат Уйсал беше определен за негов наследник в публикуван в Държавен вестник Resmi Gazete президентски указ.

Четиригодишният мандат на Четинкая трябваше да приключи през 2020 г. Той беше назначен за гуверньор на Турската централна банка през април 2016 г., като основните критики към него бяха свързани с бавните му действия за затягането на монетарната политика след валутния срив през август 2018 г.

През септември миналата година управителят на банката увеличи лихвите от 17,75 на 24%, като запази нивото им такова оттогава насам.

Още по темата

Още по темата

Ердоган често наказва централната банка за запазване на повишените темпове. Миналия месец президентът се оплака, че докато Федералният резерв на САЩ се приближава към понижаване на лихвите, „нивото на водещата лихва в моята страна е 24%, това е неприемливо“.

Отстраняването на Четинкая се позовава на правомощията на президента според промените, които бяха въведени след парламентарните избори в Турция през 2018 г., позволяващи на Ердоган да избира гуверньорите на централната банка – решение, за което преди това се изискваше подкрепата на кабинета.

 

Последни новини
Още от Новини от света