Amazon на 25: Историята на един гигант

През 2018 г. компанията на Джеф Безос се превърна във второто дружество, cлeд Аррlе, оценено на 1 трлн. долара

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Няма гаранции, че Amazon.com може да бъде успешна компания. Това, което се опитваме да правим, е много сложно, посочва Джеф Безос през 1999 г.

Несигурността на основателя на дружеството относно неговото бъдеще изглежда изненадваща, пише BBC. Днес, 25 години след началото си, Amazon е една от най-високо оценяваните публични компании в света, превръщайки Безос в най-богатия мъж благодарение на неговите открития.

Компанията, стартирала като онлайн магазин за книги, се превърна в глобален гигант с абонаменти за членство, физически магазини, предлагащи почти всякакъв вид продукти, и своя собствена система за доставка, която може да снабди купувачите с исканата стока само за час.

Успехът на иновациите на Amazon може да бъде ясно отчетен по нейната пазарна капитализация.

През 2018 г. Аmаzоn се превърна във втopaтa ĸoмпaния, cлeд Аррlе, дocтигнaлa дo пcиxoлoгичecĸaтa oцeнĸa oт 1 тpилиoн дoлapa.

Успехите на Amazon личат и от нейните финансови резултати.

Очаква се продажбите на компанията да достигнат рекорди през тази година, а приходите ѝ да надминат 320 млрд. до 2020 г.

Подемът на американското дружество се дължи основно на глобалната му експанзия, както и на разширяването на дейността му в редица сектори.

И всичко това започва с продажбата на книги.

През 1995 г. Amazon стартира онлайн продажба на книги. Огромното пространство за съхранение, което компанията има, ѝ позволява да се превърне в лидер в сферата, предлагайки значително повече заглавия от своите конкуренти.

През 1999 г. Amazon вече е най-голямата платформа за онлайн продажба на книги, като се насочва към предлагането и на други стоки, стартирайки с DVD-та. Скоро империята на Безос се разраства и започва да продава електроника, играчки и кухненски прибори.

Нарастващата мрежа от складове на компанията в САЩ ѝ помогна да разшири дейността си и предлагането, като в същото време увеличи драстично популярността си сред клиентите.

10 години по-късно Amazon се превърна в най-големия онлайн търговец в Щатите, разширявайки ролята си на глобалната сцена.

През 2005 г. Amazon пусна и услугата си за членство. Следвайки създаването на Amazon Marketplace през 2010 г., което отвори платформата за стотици малки бизнеси, дружеството почувства необходимостта да засили сервиза си за доставка за лоялните клиенти.

Amazon Prime стартира през 2005 г., като предлагаше по-бърза доставка на определени стоки, което значително увеличи продажбите ѝ.

Повече от 100 млн. потребители вече са членове на услугата на компанията, която предлага и видео и музикален стрийминг. Тя се превърна във втората най-голяма платена програма в света.

През 2007 г. Amazon пусна и първи си потребителски продукт – Kindle. Компанията не забрави своите корени и с нарастването на популярността на електронните книги тя се насочи към амбициите за лидерско място в сектора.

Отделът за „умни“ устройства на дружеството нарасна значително на фона на нарастващата конкуренция от компании като Apple и Google, като към момента тя е третият най-голям търговец на такива продукти в САЩ.

Днес бъдещето на Amazon изглежда малко по-сложно от продажбата на продукти в интернет. През втората половина на 2018 г. компанията изпита затруднения, които понижиха пазарната ѝ оценка.

Имайки своя успех в онлайн продажбите, Amazon вече дава сигнали за предстоящо разширяване на услугите си, както и за увеличаване на броя ѝ физически магазини, създавайки нов начин на пазаруване.

А как ще изглежда Amazon в следващите 25 години? Предстои да видим.

Последни новини
Още от Новини от света