Президентът на Шри Ланка връща смъртната присъда в страната

Подобна практика не е прилагана от 1976 г. насам

Майтрипали Сирисена иска да пречупи разпространението на наркотици в Шри Ланка със заплаха от обесване. Снимка: Pixabay Майтрипали Сирисена иска да пречупи разпространението на наркотици в Шри Ланка със заплаха от обесване. Снимка: Pixabay

Върховният съд в Шри Ланка наложи временна забрана за изпълнение на смъртните присъди на четирима души, обвинени в разпространение на наркотици. Причината за забраната е, че президентът на страната Майтрипала Сирисена настоява за премахване на мораториума върху смъртното наказание, предаде Aljazeera.

Съдът временно отмени решението на Сирисена до 30 октомври, когато се очаква да се произнесе по петицията за декларация, че обесването нарушава конституцията на страната.

„Съдът ще проведе изслушване на 29 октомври, а междувременно затворите са помолени да не имплементират нарежданията на президента за изпълнение на смъртните наказания“, казва говорител на Върховния съд.

Адвокат Сумантиран, законодател и защитник на осъден затворник, казва, че смърт чрез обесване е „жестоко и унизително наказание“.

Още по темата

„Всеки човек има фундаменталното право да не бъде подлаган на жестоко и унизително отношение. Затова настояваме съдът да отмени екзекуциите, като нарушаващи конституцията“ казва адвокат Сумантиран.

Скандалът възниква, когато президентът Сирисена издава декрет за смъртно наказание в края на миналата седмица на четирима души, чиито имена остават в тайна, но е ясно, че са свързани с разпространение на наркотици в страната.

Президентът обяви, че датите за изпълнение на присъдите са ясни, но няма да ги оповести. Той добави, че обесването има за цел да прекъсне незаконното разпространение на наркотици. По думите му, в Шри Ланка има над 200 000 наркозависими, а 60% от общо 24 000 затворници са осъдени за разпространение на опиати.

След декрета на Сирисена се наложи наказателната системата да назначи двама нови екзекутори, тъй като предходните служители напускат през 2014 г., прекарвайки целите си кариери без да изпълнят нито една смъртна присъда.

Още по темата

Хуманитарни организации от Великобритания, Канада, Европейския съюз (ЕС) и Обединените нации (ООН) реагираха на въпросните събития, изразявайки възмущението си от връщането към подобна практика.

Майтрипала Сирисена е отказал да проведе телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутереш, обвинявайки него и съмишлениците му от ЕС, че правят опити да се намесят във вътрешните работи на суверенна държава.

Той определи наркодилърите като „напаст“, която трябва да бъде премахната. Държавните власти многократно са изразявали опасенията си, че Шри Ланка бива използвана за разпределителен хъб на наркотици в Индийския океан.

Последни новини
Още от Новини от света