Гърция е готова да затвори страницата „Ципрас“

Според повечето проучвания Кириакос Мицотакис ще спечели поста на следващ гръцки премиер

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

В неделя Гърция ще се изправи пред първите си избори, след като страната излезе от международния спасителен план, пише Bloomberg.

Избирателите са изправени пред избор дали да дадат втори мандат на левия премиер Алексис Ципрас, или да подкрепят Кириакос Мицотакис, лидер на дясноцентристката партия "Нова демокрация".

Проучванията за момента сочат, че Мицотакис е напът да спечели вота, като дори може да си осигури абсолютно мнозинство. Той успя да получи доверието на инвеститорите благодарение на обещанията си да намали данъците и да подобри бизнес средата. 

Настоящият министър-председател на Гърция Алексис Ципрас успя да върне икономиката на страната към растеж, като обаче постигна това, нарушавайки всичките си обещания и потапяйки страната в в болезнена и ненужна рецесия, от която тя просто се възстанови.

Трябва да се отбележи, че Ципрас все пак има известни заслуги за икономическото подобрение на страната. Пред 2015 г., след като даде много обещания, че ще промени условията на спасителния план, той предпочете да запази членството на Гърция в еврозоната, след подписването на пакет от строги икономии и структурни реформи. Ако премиерът беше предпочел да премахне единната валута, то икономическият колапс най-вероятно щеше да последва скоро след решението му. Вместо това Ципрас отстрани някои от своите радикални съюзници, включително финансовия министър Янис Варуфакис, който тайно търсеше начини за разработване на паралелна платежна система.

Още по темата

Още по темата

През миналата година брутният вътрешен продукт на Гърция отбеляза ръст от 1,9%, като Европейската комисия очаква той да се увеличи с още 2,2% през следващите две години. Все още Гърция остава обременена с огромен държавен дълг, надхвърлящ 180% от БВП.

Към момента Ципрас работи над платформа за преразпределение, което според него е в рязък контраст с насочения към бизнеса план на дясноцентристите. В навечерието на европейските избори през май той използва част от фискалния излишък, за да даде на пенсионерите бонуси и да финансира намаляването на данъците. Ходът обаче изглежда не се оказа достатъчен - Мицотакис получи значителна подкрепа, принуждавайки Ципрас да свика предсрочни парламентарни избори.

Според последно проучване на Alco „Сириза“ на настоящия гръцки премиер печели 24,3% подкрепа, изоставайки значително от „Нова демокрация“, чието подкрепа достига 34%. Други проучвания също дават ясна преднина на групата на Мицотакис.

Още по темата

Още по темата

Мицотакис може да спечели абсолютно мнозинство или да се опита да сформира коалиция с центристката партия „КИНАЛ“. С новия си политически мандат той би могъл да получи по-добри условия от международните кредитори на страната, включително по-нататъшно облекчаване на дълга.

Разбира се, съществува и риск Мицотакис да разочарова и електората, и инвеститорите. Представителят на едно от най-важните политически семейства в Гърция се самоопределя като модернизатор, но голяма част от неговата партия не са, което може да се окаже трудно за преодоляване и да подкопае усилията му да стимулира растежа и да търси по-добри условия от ЕС. Друг спад в еврозоната или криза в Италия също могат да засегнат гръцката икономика.

След четири години на неизпълнени обещания обаче по всичко личи, че избирателите в Гърция са готови да сменят страницата.

Последни новини
Още от Новини от света