Борисов: Европейската перспектива на Западните Балкани няма алтернатива

Изграждането газови интерконекторни връзки в балканския регион ще е полезно за целия ЕС, подчерта премиерът

Българският премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев. Снимка: Министерски съвет Българският премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев. Снимка: Министерски съвет

Европейската перспектива на Западните Балкани е гаранция за сигурност и стабилност в региона, устойчиво икономическо развитие, социален просперитет и продължаване на започнатите реформи в тези държави и няма алтернатива. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на Срещата на върха на инициативата „Берлински процес“ в Познан.

Разширяването на Европейския съюз с шестте страни от Западните Балкани остава един от външнополитическите приоритети на България, добави премиерът.

„За нас е важно Западните Балкани никога повече да не се върнат към състоянието на конфликти, противопоставяне и национализъм, в което се намираха през 90-те години на XX век“.

Още по темата

Още по темата

Той отбеляза, че добрите транспортни и енергийни връзки, както и дигиталната свързаност, подобряват живота на хората в региона и спомагат действията на ЕС да станат по-видими.

„От интерес за целия регион и за европейската сигурност е цялостното изграждане на Коридор №8, който ще позволи свързването на Черно с Адриатическо море“.

Борисов добави, че България е на кръстопът на Балканите и затова не само за нашата страна, но и за целия ЕС ще бъде полезно изграждането в региона на газови интерконекторни връзки със съседните страни. Те ще допринесат за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Европа, изтъкна той.

По време на посещението си в Познан Борисов се срещна и с македонския си колега Зоран Заев. Двамата премиери обсъдиха постиженията и предизвикателствата в двустранните отношения пред България и Република Северна Македония, като отново изтъкнаха значимостта на подписването на договора за добросъседство между двете страни.

„На ниво премиери и министри на външните работи си имаме доверие, но сега трябва да работим за доверие между администрациите ни и комисиите, за да има реален резултат. Нужна е нова динамика в работата на Комисията, която да доведе до бързи и категорични резултати до края на 2019 г., по теми като Илинденско-Преображенското въстание, Гоце Делчев и др.“, подчерта премиерът Борисов.

Македонският премиер увери министър-председателят Бойко Борисов, че поетите публично спрямо България ангажименти, включително издаването на разрешение за възстановяване на паметника на полк. Константин Каварналиев край Дойран, са в ход и вече има разрешение за него.

Последни новини
Още от Новини от света