Съдят Samsung за подвеждаща реклама на „водоустойчивия“ Galaxy S10

Австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите отнася случая до Федералния съд в страната

„Водоустойчивите“ Galaxy S10 ще бъдат поставени на тест. Снимка: Samsung.com „Водоустойчивите“ Galaxy S10 ще бъдат поставени на тест. Снимка: Samsung.com

Samsung Galaxy S10 е водоустойчив смартфон с рейтинг на защита от вода и прах IP68. Това става ясно от почти всяка една реклама, включваща характеристиките на един от най-скъпите модели на корейската компания. Но при подробен анализ на тестовете за апарата става ясно, че проверките на качеството са били извършени само в обикновена питейна вода. Австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите (ACCC) внася съдебен иск срещу Samsung във Федералния съд в страната, обвинявайки компанията, че подвежда своите потребители, като залага на рекламна кампания с различни соленоводни и сладководни басейни. Това научаваме от технологичното издание Wccftech.com.

„ACCC обвинява рекламите на Samsung в разпространението на фалшива и подвеждаща информация за смартфоните Galaxy и достъпните начини на употреба във всички видове водна среда, включително океани и плувни басейни, и убеждаването, че в живота на телефона той може да бъде излаган на подобни условия, въпреки че това не е вярно“, се опише в официалното изявление на комисията.

IP68 дава гаранция, че смартфоните Galaxy могат да бъдат използвани до 30 минути във вода на дълбочина до 1,5 метра. Рекламите показват, че апаратите се използват във всевъзможни водни среди, но в същото време Samsung добавят в инструкциите за употреба на телефона, че тестовете са извършени само в питейна вода и условията на гаранцията не обхващат потапянето в други типове течност. Терминът, който се използва за Galaxy S10, e „водоустойчив“ (water-resistance), а не „хидроизолиран“ (water-proofing), което дава основа за ответен отговор от самата компания.

„Samsung застава зад маркетинга си и представянето на своите смартфони, като водоустойчиви. Също така сме уверени, че предоставяме на клиентите си безплатни средства за правна защита по начин, който съответства на задълженията на Samsung съгласно гаранцията на производителя и австралийското законодателство. Удовлетворението на потребителите е водещ приоритет за Samsung и ние сме отдадени на това да работим в техен най-добър интерес“, пише компанията в отговор на обвиненията.

Още по темата

ACCC ще разчита много на доказателствата в повече от 300 рекламни кампании в социални мрежи, интернет платформи, телевизия, радио, билборди и редица други. Това би могло да докаже вината на Samsung в подвеждане на своите клиенти за безопасно използване в море, океан или басейн. В указанията за употреба обаче е обяснено, че защитата от прах и вода няма как да запазва нивото си от първия момент, в който апаратът излиза от кутията си.

Корейската компанията обяви, че ще защитава правата си в австралийската съдебна система, независимо от мнението на ACCC.

Междувременно експерти от Wccftech.com съветват хората да не рискуват с потапянето на своите Samsung Galaxy S10 във вода по време на своите летни ваканции, защото биха могли да останат неприятно изненадани, ако гаранцията не покрие евентуални щети. Все пак цената на мобилния апарат е достатъчно респектираща, ако питате нас.

Последни новини
Още от Новини от света