Отношенията между България и Китай преминават на ниво стратегическо партньорство

Страната ни има потенциал да се утвърди като логистичен център в Югоизточна Европа за пренос на стоки от Азия, посочи президентът Радев

Китайският президент Си Дзинпин и българският му колега Румен Радев. Снимка: Прессекретариат на президента на Р. България Китайският президент Си Дзинпин и българският му колега Румен Радев. Снимка: Прессекретариат на президента на Р. България

Българският президент Румен Радев и китайския му колега Си Дзинпин приеха Съвместна декларация по време на срещата си в Пекин, чрез която се договориха за издигането на двустранните отношения между България и Китай на ниво стратегическо партньорство.

България приема инициативите „Един пояс, един път“ и „17+1“ не само като проекти за транспортна свързаност, а като инвестиция в бъдещето и просперитета на държавите, които участват в тях, заяви Радев.

Българският президент даде висока оценка на постигнатото от китайската държава през последните десетилетия по отношение на повишаването на стандарта на живот, борбата с бедността и създаването на възможности за развитие на китайските граждани.

Двамата президенти бяха единодушни, че стратегическото разположение на България като една от „вратите“ на инвеститорите към Европейския съюз и общия европейски пазар налага много по-активно използване на възможностите на българската транспортна инфраструктура – летища, железопътни връзки, пристанища, автомагистрали.

„Най-краткият търговски маршрут е и най-евтин“, заяви Радев и добави, че страната ни има потенциал да се утвърди като логистичен център в Югоизточна Европа за пренос на стоки от Азия към Европа и вече има заявен инвеститорски интерес от водещи в света компании в тази област.

Откриването на директна авиолиния между двете държави е ключово условие за улесняване на диалога и насърчаване на взаимните инвестиции, търговията, туризма, както и обмена в образованието, науката и културата, подчерта още българският президент.

Си Дзинпин заяви, че авиокомпаниите се стремят да постигнат максимални печалби, но на държавно ниво трябва да бъде създадена рамка, която да отговори на новия характер на двустранните отношения, и откриването на пряка авиолиния е естествена стъпка в тази насока.

Китайският президент увери, че ще даде незабавни указания за пристъпване към консултации между съответните компетентни институции от двете държави с цел ускоряване на този процес.

Създаването на българо-китайски център за научно-технически изследвания и иновации в София с подкрепата на китайски компании, който да насърчи трансфера на технологии и знания между Европа и Китай и да създаде нова среда за повишаване на конкурентоспособността на икономиките на двете държави, също беше във фокуса на срещата на държавните глави. Си изрази интереса на Китай към проекта и призова за повече информация за областите, в които центърът ще фокусира своята дейност.

Радев и Си обсъдиха и откриването на клон на китайска банка в България, който следва да стимулира дейността на китайските инвеститори и реализацията на проекти от взаимен интерес.

По думите на българския президент, двете държави следва да разширят партньорството си в сферата на финансовите технологии, в които българските компании имат водещи позиции по отношение на финансовите трансакции, финансовия контрол и банковата сигурност.

Последни новини
Още от Новини от света