Италия се размина с наказателната процедура от ЕК срещу прекомерния дефицит

Брюксел обаче ще продължи да следи много внимателно изпълнението на италианския бюджет

Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо, премиерът Джузепе Конте и вицепремиерът Матео Салвини. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо, премиерът Джузепе Конте и вицепремиерът Матео Салвини. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Европейската комисия реши да не започва дисциплинарна процедура срещу Италия заради дълга ѝ, след като правителството в Рим пое нови ангажименти, че ще отговори на някои от притесненията на Брюксел, предава Bloomberg.

„Комисията заключи, че няма основания за започване на основана на дълга наказателна процедура за прекомерен дефицит срещу Италия на този етап“, заяви еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси пред репортери в Брюксел след заседание на изпълнителния орган на Европейския съюз.

„Необходимо е да продължим да наблюдаваме много внимателно изпълнението на бюджета от Италия през второто полугодие на тази година“, допълни Московиси. Той припомни, че в средата на октомври трябва да бъде публикувана оценка на бюджетния план за 2020 г.

Решението на Комисията бележи значително успокоение на отношенията между Италия и ЕС след продължилия няколко месеца спор заради прекомерния дълг на страната.

Повече по темата четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света