Евродепутатите от ПЕС не подкрепиха кандидатурата на Станишев за председател на ЕП

Европейските социалисти застанаха зад италианеца Давид Сасоли

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев и българският премиер Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Лидерът на ПЕС Сергей Станишев и българският премиер Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Сергей Станишев не получи подкрепа като кандидат за председател на Европейския парламент от евродепутатите от собствената си група. Вместо него те издигнаха за днешния вот в пленарната зала италианския си колега Давид Сасоли.

Бившият български премиер и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) бе част от споразумението на 28-те лидери на страните от ЕС във вторник като тяхно предложение председателския пост на европарламента да бъде поделен между социалист и Европейската народна партия (ЕНП) в лицето на лидера на нейната парламентарна група Манфред Вебер.

Идеята Вебер и Станишев да си поделят 5-годишния мандат на председател на Европейския парламент има препоръчителен характер, но евродепутатите имат право да изберат кои да са кандидатите на отделните групи и кой да оглави институцията им.

Станишев беше компромисен кандидат, договорен с ЕНП, а българският премиер Бойко Борисов говори със силни думи за кандидатурата му. „Ние ще го подкрепим“, каза той и добави, че собствената партия на Станишев не го подкрепя. „Един българин на такава висока позиция е въпрос на чест и гордост. Въпреки факта, че неговите хора не го харесват".

Повече по темата четете в продължението на материала на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света