Ирландското уиски ще бъде засегнато от предвижданите американски мита

Търговците в САЩ се опасяват за бизнеса си

Вносът на ирландски скоч в САЩ е сериозно застрашен. Снимка: Pixabay Вносът на ирландски скоч в САЩ е сериозно застрашен. Снимка: Pixabay

Ирландското уиски е един от най-добре пласираните европейски продукти на американския пазар, но с оглед предвижданите нови тарифи върху редица стоки, включваща кехлибарената напитка, търговията може да претърпи сериозен удар.

Съветът на спиртните дестилерии в САЩ изразява опасенията си, че местният бизнес ще бъде най-сериозно засегнат от митата, които подготвя държавната администрация за продължението на търговския спор с Европейския съюз (ЕС), по информация на BBC.

„Горещо се противопоставяме на включването на дестилираните алкохолни продукти в предложения списък за нови мита, казва говорителя на Съвета Лиса Хоукинс. Американски компании - от фермери до снабдители и търговци, вече биват засегнати от ответни тарифи от ключови техни партньори в Европа. Новите тарифи ще влошат още повече положението“.

В основата си идеята на американския президент Доналд Тръмп е да навреди на бизнеса на френския самолетостроител Airbus, който с помощта на субсидии успява да пребори американския Boeing на световната сцена. Но ключовото в случая е, че списъкът е по-дълъг от това.

Още по темата

Стоки за общо 4 млрд. долара ще бъдат засегнати, ако предложението бъде прието. В това число са още паста, маслини и различни видове сирена, като пармезан и гауда.

През месец май Тръмп реши да отложи идеята си за вдигане на митата върху вноса на автомобили със 180 дни, за да се фокусира по-успешно върху търговския конфликт с Китай. Тогава се планираше тарифата да достигне до 25%.

Последни новини
Още от Новини от света