99% от митата върху европейски стоки за Виетнам падат

Европейският съюз сключи търговско споразумение с азиатската страна

Виетнам е вторият по големина пазар сред търговските партньори в АСЕАН. Снимка: Pixabay Виетнам е вторият по големина пазар сред търговските партньори в АСЕАН. Снимка: Pixabay

На фона на разрастващите се търговски войни по целия свят сключената сделка между Европейския съюз (ЕС) и Виетнам за свободна търговия се явява глътка свеж въздух за бизнеса на „стария континент“.

Споразумението предвижда митата върху вноса на европейски стоки да бъдат намалени с до 99%. В него са включени още правила за правата на работниците, защита на околната среда и интелектуалната собственост, пише Investor.bg, позовавайки се на агенция Ройтерс.

Ратифицирането на споразумението се очаква да стане факт до края на 2019 г., след като предварителният договор бе подписан в неделя.

Още по темата

Виетнам е вторият по големина пазар сред търговските партньори в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Общата стойност на търговските стоки се оценява на близо 50 млрд. евро, а търговията с услуги е за близо 4 млрд. евро.

ЕС получава телекомуникационно оборудване, дрехи и хранителни стоки от страната, докато на виетнамския пазар се търгуват машини и транспортно оборудване, химикали и земеделски стоки.

Повече може да научите на сайта на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света