Златото с най-голям двудневен спад на фона на търговско примирие между САЩ и Китай

Цената на метала се понижи до под 1400 долара за тройунция

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Цената на златото се понижи до под 1400 долара за тройунция, след като САЩ и Китай постигнаха примирие в търговската война, което обаче доведе до отoръпване от активите убежища, предава Investor.bg.

Златото поевтиня най-много за последната година, след като Доналд Тръмп и Си Дзинпин постигнаха консенсус да възобновят преговорите между двете страни. Все пак негативният тренд при златото може да бъде временен, тъй като инвеститорите насочват фокуса си към данните за работните места в САЩ, които се очаква да излязат в петък. Предвид актуалния преглед на пазара на труда в най-голямата икономика в света ще пристигнат индикации във връзка със следващия ход на Федералния резерв.

През миналата седмица ценният метал завоюва шестгодишен връх, след като водещите централни банки, включитело Фед, отправиха сигнали, че са в готовност за повече пазарни стимули. Напрежението между САЩ и Иран също накара част от инвеститорите да се обърнат към златото.

Цената на метала с незабавна доставка се понижи с около 2% в понеделник, което е най-големият му дневен спад от юни 2018 г. до 1391,68 долара за тройунция. Миналия месец цените нараснаха с 8%. В същото време доларът беше слаб през по-голямата част от юни, а днес повишава стойността си.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света