За първи път: Иран умишлено нарушава ядрената сделка

Страната вече държи повече обогатен уран от договорените най-много 300 кг

Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Иранският външен министър Джавад Зариф заяви в понеделник, че страната е нарушила лимита за обогатен уран от ядреното споразумение от 2015 г. в стъпка, която бележи първото умишлено нарушение на споразумението и може да доведе до разпадане на договореността през следващите месеци, пише The Wall Street Journal.

Договорката на Иран за запас от 300 килограма или по-малко бе едно от строгите ограничения, наложени над ядрената ѝ дейност в замяна на премахването на повечето международни санкции. Иран твърди, че пренебрегва някои от ограниченията на споразумението, тъй като САЩ се оттеглиха от сделката и наложиха отново строги санкции срещу Техеран.

С умишленото нарушение на споразумението ходът на Иран увеличава натиска върху оставащите страни по сделката - Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай - да намерят начин да спасят споразумението. Те търсят начини да задържат чуждестранните инвестиции в Иран. Въпреки това европейците предупредиха, че могат да предизвикат продължителна резолюция, която може да завърши с разгадаването на сделката, ако Иран направи стъпка за неспазване на споразумението. 

Иран заяви, че може да започне да нарушава други аспекти на сделката по-късно тази седмица, но официални представители заявиха, че може да отложат тези ходове, ако Европа изпълни обещанието си да запази икономическите връзки с Техеран.

Ирански представители заявиха, че биха могли лесно да отменят всички мерки, които предприемат, за да нарушат условията на сделката, ако Европа, Русия и Китай предприемат мерки за смекчаване на влиянието на санкциите от САЩ. Операциите на Иран все пак са далеч от разработването на ядрено оръжие, което дава на Европа и САЩ, които в момента са разделени относно стратегията за страната, време, за да координират отговора си.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че на Иран не трябва да се разрешава да получи ядрено оръжие и поведе „кампания с максимален натиск срещу икономиката на страната“, обявявайки санкциите срещу петролната индустрия и висши представители и изграждайки военно присъствие в Персийския залив. Тръмп заяви, че се е оттеглил от ядрената сделка, тъй като тя не е успяла да спре военните ходове на Иран в региона или да предотврати създаването на ядрено оръжие.

Последни новини
Още от Новини от света