Кристалина Георгиева може да оглави Европейския съвет, твърди Ройтерс

Белгийският премиер Шарл Мишел също има шансове за позицията

Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, говори в интервю за Bloomberg Television в кулоарите на годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд, остров Бали, 11 окт. 2018. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, говори в интервю за Bloomberg Television в кулоарите на годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд, остров Бали, 11 окт. 2018. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Кристалина Георгиева е възможно да стане новият председател на Европейския съвет според двама източници на Ройтерс.

След срещата си в неделя лидерите на страните членки на Европейския съюз са близо до избиране и на холандския социалист Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия.

В рамките на разглежданото споразумение, което тепърва трябва да бъде финализирано, името на Кристалина Георгиева се спряга за поста на председател на Европейския съвет, като според източниците белгийският премиер Шарл Мишел също има шансове за позицията.

Манфред Вебер, кандидатът на десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) за председател на ЕК, изглежда ще бъде избран да оглави Европейския парламент. Според източници дискусиите са в процес на финализиране, след като продължиха над 18 часа.

Междувременно продължените и в понеделник дискусии бяха отново прекратени, без да е постигнато съгласие за висшите постове в съюза. Очаква се преговорите да бъдат продължени във вторник. 

През уикенда стана ясно, че лидерите на страните членки на Европейския съюз са се споразумели, че консервативният германски кандидат Манфред Вебер няма да стане председател на Европейската комисия.

Решението е било взето по време на разговори в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака, Япония.

Последни новини
Още от Новини от света