Меркел: Вебер и Тимерманс са част от решението за лидер на ЕК

Очаква се днес или утре евролидерите да вземат решение за кандидатите за висшите постове в ЕС

Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

Според германския канцлер Ангела Меркел има все по-голяма вероятност европейските лидери да изберат следващия председател на Европейската комисия от групата на водещите кандидати, определени от Европейския парламент.

В кулоарите на Г-20 в Осака Меркел каза, че Манфред Вебер от консервативната Европейска народна партия и Франс Тимерманс от европейските социалисти са "категорично" част от решението в дебата за лидерския пост. В надпреварата също така е и Маргрете Вестагер от либералния алианс, но името ѝ не бе споменато от Меркел, предава DPA.

Канцлерът не коментира информацията на германския седмичник Welt am Sonntag, според която лидерите са се споразумели да отстранят Вебер от надпреварата. Очаква се днес или утре евролидерите да вземат решение за кандидатите за висшите постове в ЕС, в това число председател на ЕК, висш дипломат, ръководител на Европейския съвет, на Европейския парламент и на Европейската централна банка.

„Става ясно, че концепцията с водещия кандидат играе по-значима роля в края на краищата, отколкото някои казаха след последния Европейски съвет", каза Меркел, имайки предвид срещата на върха отпреди седмица.

Последни новини
Още от Новини от света