Безработицата в Румъния спадна до под 3%

Правителството на премиера Виорика Дънчила се радва на отлични резултати в трудовата заетост на румънците

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Нивата на безработицата в Румъния спаднаха до 2,92% до месец май тази година, сочат данни от Бюрото по труда в страната, цитирани от Bloomberg терминал.

Северната ни съседка се развива с все по-високи темпове, като вече едва 254,6 хиляди от общо 19,6 млн. души (бел. ред. общо население на Румъния) са на пазара на труда. Новите данни показват, че над 7 000 души са си намерили работа през изминалите няколко седмици.

В България нивото на безработицата е 5% за първото тримесечие на тази година по данни на Националната статистика. Това са около 165 хил. души.

Още по темата

20,6% от румънците на възраст между 20-34 години нито учат, нито работят пък сочат данните на Евростат за 2018 г. По този показател страната е на четвърто място в Европейския съюз, отстъпвайки на България (20,9%), Гърция (26,8%) и Италия (28,9%). Очакванията са този процент да претърпи понижение с оглед цялостното подобрение на трудовата заетост.

Социалната политика на премиера Виорика Дънчила демонстрира стремеж именно към подобряване на работната етика на населението. Работата ѝ през изминалата година и половина, откакто е на власт, на този етап дава очакваните резултати.

Последни новини
Още от Новини от света