Американски компании откриха вратичка за търговия с Huawei

Оказва се, че има голям пропуск в американското ембарго към китайската компания

Бизнесът винаги намира начин, за да се справи с перипетиите Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Бизнесът винаги намира начин, за да се справи с перипетиите Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Оказва се, че е наистина трудно човек да се пребори с амбициите на технологичните гиганти в момента, пък дори името му да е Доналд Тръмп. Някои от най-големите производители на компютърни компоненти в САЩ намериха вратичка, през която да продължат търговските си отношения с един от най-големите си клиенти - Huawei, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на редица назовани и неназовани източници.

Micron Technology, Qualcomm, Intel и ON Semiconductor са само част от производителите на технологично оборудване, които потвърждават партньорството си с китайския конгломерат, въпреки забраните на държавната администрация в Щатите. Това е възможно, благодарение на една простичка подробности - голяма част от производството на тези компании е изнесено извън пределите на родната им страна.

„Всяка компания бива повлияна директно от рестрикциите, според специфичните ѝ продукти и веригата им на снабдяване. Така бизнесът проявява гъвкавост към забраната“, казва президентът и изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на полупроводници Джон Нюфър.

Micron Technology е водещ производител на памет и дигитални решения за съхранение на данни. Изпълнителният директор на компанията Санджей Меротра признава, че през изминалите две седмици търговията с Huawei е възстановена успешно, но без да пояснява какви продукти точно продължават да се доставят.

Още по темата

Запознат със ситуацията в Qualcomm казва, че производителят на чипове за смартфони все още не може да възобнови доставките на процесори за бизнеса на Huawei, но успешно предоставя компоненти за радио честоти.

Служители на Intel също потвърждават, че компанията продължава да работи с китайската страна, макар и да не е ясно какво точно се изнася към момента, според източници на The New York Times.

Flex Ltd. на свой ред стига още по-далеч, като обяви, че 90% от бизнеса ѝ с Huawei е възстановен след новооткритите вратички в закона.

На този етап само FedEx се съобразява изцяло с ембаргото, макар компанията да внесе съдебен иск срещу решението на Търговското министерство, настоявайки, че е принудена незаконно да разкрива съдържанието на всяка една от своите пратки.

Снимка на Десислав Янкулов.

Тръмп губи ли битката с Huawei? Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ключова подробност в целия закон е, че, за да няма даден производител право да търгува с Huawei, 25% от неговите компоненти и материали не бива да са произведени на територията на Съединените щати. Така технологичните гиганти ревизират целия си производствен процес, за да разберат кои техни части отговарят на това изискване и кои - не.

Припомняме, че Huawei бе един от най-големите клиенти на американския пазар за полупроводници, харчейки 11 млрд. долара само в рамките на 2018 г. От месец май насам компанията е в „черния списък“ на търговското министерство на Вашингтон.

Последни новини
Още от Новини от света