Отказът на Макрон да подкрепи Вебер за председател на ЕК ядоса ЕНП

Влошаването на отношенията между Париж и Берлин рискува да забави назначението на ключови длъжности в европейските институции

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Дясноцентристкият алианс в Европейския съюз (ЕС) е решен да се противопостави на френския президент Еманюел Макрон в надпреварата за номинациите на следващ председател на Европейската комисия (ЕК), посочват високопоставени партийни служители, цитирани от Bloomberg.

Европейските консерватори бяха разгневени, след като френският президент блокира кандидатурата им за наследник на Жан-Клод Юнкер в лицето на Манфред Вебер, председател на Европейската народна партия. Те изразиха съмнения, че Париж се опитва да подкопае ролята им в институциите на блока, въпреки че спечелиха най-голям брой места в Европейския парламент на последните избори, коментират запознати източници.

Представители на 28-те страни членки на блока са отговорни за номинациите за следващ ръководител на ЕС, но те трябва да намерят кандидат, който да спечели подкрепата на парламента, за да встъпи в длъжност. Влошаването на отношенията между Франция и Германия обаче увеличи залога за назначението, което ще формира дневния ред на блока през следващите 5 години.

В резултат двете страни стават все по-настоятелни преди следващата среща на върха, предвидена за идната неделя. Трябва да се има предвид, че това би могло да доведе до забавянето на по-нататъшните назначения в рамките на европейските институции, включително и тази на наследник на гуверньора на Централната европейска банка Марио Драги.

Още по темата

Още по темата

Още по темата

„Досега виждаме само деструктивни предложения“, посочи Вебер в интервю за El Pais. “Увеличаваме риска от навлизането в период на кризисно управление. Надявам се, че никой не иска да поеме този риск“, добави той.

За момента френските власти посочват, че нямат намерение да издигнат свой кандидат за ръководната роля в ЕК. Представителите на ЕНП заявиха обаче, че виждат твърдите решения на Макрон като част от по-широка стратегия за подкопаване на тяхното превъзходство в европейската политика.

 

Последни новини
Още от Новини от света