Brexit без сделка ще струва на британската автомобилна индустрия по 50 хил. паунда на минута

Ако Борис Джонсън успее да се пребори за премиерския пост на Тереза Мей, вероятността за твърд Brexit значително ще се увеличи

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британската автомобилна индустрия ще започне да губи по 50 хил. паунда на минута, ако страната излезе от рамките на Европейския съюз (ЕС) без споразумение, тъй като проблемите с границата ще оставят заводите без доставки на необходимите части, предупреждават представители на промишлеността в Обединеното кралство, цитирани от Bloomberg.

Без Brexit със сделка, моделът на бързо производство, който следва автомобилната индустрия в страната, ще се срине, като това ще доведе до загуба от 70 млн. паунда на ден при най-неблагоприятния сценарий, посочват от Обществото на моторните производители и търговци (Society of Motor Manufacturers and Traders - SMMT). 

Ако Борис Джонсън успее да се пребори за премиерския пост на Тереза Мей, вероятността за твърд Brexit значително ще се увеличи. Бившият кмет на Лондон и външен министър се закани да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври, независимо дали е постигнато споразумение или не.

„Вариантът без сделка остава ясна опасност и в настоящето“, споделя Майк Хоус, главен изпълнителен директор на SMMT.

Според него първата работа на новия премиер трябва да бъде именно постигането на такава сделка, която да зашити търговията, така необходима на страната.

Повече по темата четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света