Протест на стюардеси блокира стотици полети в Тайван

Тайванската авиокомпания EVA Airways търпи сериозни загуби от стачката

Стачката на стюардесите в Eva Airways ще продължи до края на седмицата Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Стачката на стюардесите в Eva Airways ще продължи до края на седмицата Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Астрономическото лято настъпи в края на изминалата седмица, а с това навлизаме и в разгара на туристическия сезон за цялото северно полукълбо. От този факт се възползват профсъюзите на стюардесите в тайванската авиокомпания EVA Airways Corp., след като исканията им за по-високи заплати и по-добри условия на труд не срещнаха разбиране от работодателя. Това даде началото на 8-дневна стачка, която доведе до отмяната на общо 852 полета, предаде Bloomberg.

Ръководството на авиокомпанията потвърди, че някои от най-натоварените авиолинии - Хонконг, Япония, Сингапур, Лондон и Ню Йорк, няма да бъдат обслужвани най-рано до 28 юни (решението за стачката бе взето в четвъртък 20 юни).

От официалната си страница синдикатът Taoyuan обяви, че стартира преговорите с превозвача на 31 май, но почти два месеца по-късно няма споразумение, което да удовлетворява и двете страни. Поясняваме, че в профсъюза членуват над 2000 стюардеси.

150 полета вече бяха отменени през изминалия уикенд, което коства 580 млн. тайвански долара (32,3 млн. лв.) приходи на EVA Air. Очакванията за това предизвикаха спад с 4,5% в цената на акциите на компанията през изминалия четвъртък (20 юни).

Още по темата

Това е втора поредна стачка в Тайван тази година, като през февруари China Airlines (най-големият превозвач в страната) спря работа за 7 дни, след като пилотите протестираха за увеличение в заплатите. Тогава синдикатът успя да извоюва успех, равняващ се на 114 млн. тайвански долара (8 млн. лв.) на година.

Преговорите на стюардесите продължават и през настоящата седмица.

Последни новини
Още от Новини от света