Град без време

Норвежкият Сомарой иска да се превърне в първия град в света без часово време

Град Сомарой, Норвегия, се радва на 1656-часов ден през лятото Снимка: Jøran Mikkelsen/Visit Norway Град Сомарой, Норвегия, се радва на 1656-часов ден през лятото Снимка: Jøran Mikkelsen/Visit Norway

„Летният остров“ - това е в превод името на норвежкия град Сомарой. Причината за това е толкова очевидна, колкото би могъл да предположи човек. Оказва се, че това е място, на което слънцето не залязва в продължение на цели 69 дни (1656 часа). Това е и причината жителите на острова да организират петиция за премахване на часовниците, предава CNN.

В периода между 18 май и 26 юли слънцето не залязва на Северния полюс, а Сомарой се намира толкова близо до него, че практически е по-близо до Арктика, отколкото до самия континент Европа. Това е и причината местните да организират петиция за премахване на часовото измерване на времето.

„Имаме постоянна дневна светлина и това ни кара да живеем подобаващо, казва един от жителите на града. По средата на нощта или около 02:00 часа, както просто казваме тук, може да видите деца да играят футбол, някой съсед да боядисва къщата си или да коси ливадата и тинейджъри да плуват в морето“.

На 13 юни в градския съвет се провежда петиция за освобождаването от националното време на Норвегия и вече тя е внесена в парламента за обсъждане, тъй като подобно решение има нужда от одобрение на национално ниво. Населението може и да е малко (около 320 души), но то все пак има нужда от националните политики на Осло.

Още по темата

Подобна промяна би довела до размиване на границите между работните часове на местния бизнес. Не е за подценяване и отражението върху образователната система. Риболовът и туризмът и без друго вече се възползват от природния феномен и то в продължение на десетилетия.

Цялата идея играе много важна роля за основния отрасъл на Сомарой, а именно туризма. Дори самото предложение за основаване на „град без време“ предизвиква огромен интерес по целия свят, достигайки дори до нашите читатели, независимо, че дистанцията от София е повече от 4000 км.

Но не мислете, че този 69-дневен благодат не идва със съответната цена. Между ноември и януари слънцето така и не се появява на хоризонта. Сега поне ни става ясно от къде хрумва идеята за продължителните сезони в света на „Песен за огън и лед“ на Джордж Р. Р. Мартин.

Последни новини
Още от Новини от света