Биткойнът отново достигна нива от 10 000 долара

15 месеца по-късно криптовалутата започва отново да набира популярност

Bitcoin Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Bitcoin Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Втори пореден месец наблюдаваме сериозно повишение в цената на най-популярната криптовалута в света - Bitcoin, като за пръв път от 15 месеца насам виждаме стойността ѝ да превишава 10 000 долара (10 922 долара към 9:00 часа на 23.06). Но по-интересното е, че специалисти са на мнение, че валутата е излязла от балона през 2017 г., за да се наложи далеч по-категорично на пазара.

През декември въпросната година биткойнът достигна главозамайващите 19 511 долара, отчитайки годишен ръст в размер на 1400%, но само година по-късно балонът се спука и цената се понижи със 74% в рамките на последвалите 12 месеца, пише Bloomberg. В продължение на няколко месеца стойността мъждукаше между 3300 и 4100 долара, но през април цената тръгна стремглаво нагоре.

„Завръщането на Bitcoin е необичайно, смята изпълнителният директор и съосновател на британската блокчейн и криптовалутна инвестиционна фирма KR1 Plc. Джордж МакДонаг. Парите все пак не ѝ обърнаха гръб, а просто я оставиха на скамейката, чакайки да се възроди“.

Снимка на Десислав Янкулов.

Bitcoin се радва на добри времена през 2019 г. Графика: Bloomberg

Мнозина обвързват успеха на валутата с появата на новата блокчейн технология на Facebook - Libra. Социалната мрежа си партнира с най-големите играчи на пазара за банкови преводи и плащания - Visa и Mastercard, за да разработи своята криптовалута, давайки пряка възможност на потребителите да използват авоарите си от виртуални пари в реалния живот. В продължение на години това бе основният проблем на криптовалутите и ето, че съвсем скоро той ще бъде решен окончателно. Задава ли се наистина голямата валутна революция? Предстои да разберем.

Последни новини
Още от Новини от света