Повече от 70 млн. души по света са бежанци

Броят им е с 2,3 млн. повече от година по-рано и два пъти повече, отколкото преди 20 години

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

В почти 70-годишната история на на Върховния  комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) никога не е имало толкова много мигранти, както през изминалата година. ВКБООН оценява броя на 70,8 млн. бежанци, разселени лица и търсещи убежище, каза комисарят на ООН за бежанците Филипо Гранди. Това е с 2,3 млн. повече спрямо година по-рано и два пъти повече, отколкото преди 20 години, пише германският седмичник Die Zeit.

Годишният доклад на Глобалните тенденции на ООН сочи, че 41,3 млн. бежанци са вътрешно разселени лица. В резултат на това 25,9 млн. души са избягали от война и преследване от страната си. Това сумарно образува 500 000 души повече спрямо предходната година. Най-малката група е 3,5 млн. търсещи убежище, които очакват решение относ него. Само 6,7 млн. бежанци са дошли от Сирия, още 2,7 млн. от Афганистан и 2,3 млн. от Южен Судан. Други постъпват от Мианмар, Сомалия, Судан и Демократична република Конго.

Както представителят на ВКБООН в Германия Доминик Барш заяви пред Stuttgarter Zeitung, ежедневно 37 000 души биват прогонени от домовете си. Повече от половината от тях са деца. Представителят на ООН спомена Афганистан и Судан в този контекст.

"Данните подчертават, че броят на хората, бягащи от войни, конфликти и преследване, се увеличава в дългосрочен план", каза комисарят на ООН за бежанците Филипо Гранди. Въпреки често срещаното сквернословие по отношение на мигрантите и бежанците има и чудесни примери за щедрост. "Трябва да градим върху тези положителни примери и да удвоим солидарността си за многото хиляди ежедневно разселващи се", каза Гранди. Но решения могат да има само ако всички страни работят заедно.

Die Zeit добави, че в Германия броят на новите молби за убежище спадна значително, става ясно от данни от доклада. Така броят на кандидатите през 2018 г. е намалял до 161 900, година по-рано той е бил 198 300, а през 2016 г. дори 722 400. Повечето търсещи убежище са дошли от Сирия, Ирак и Иран. Според ВКБООН в края на годината в Германия е имало общо 1,06 млн. признати бежанци, половината от които са от Сирия.

Последни новини
Още от Новини от света