Макрон призовава за нови имена за председател на ЕК

За 30 юни е планирана специална среща на високо равнище по въпроса

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Според френския президент Еманюел Макрон водещите кандидати за европейските избори вече нямат никакъв шанс за председателската позиция в рамките на Европейската комисия, се посочва в публикация на германския седмичник Die Zeit

Манфред Вебер от консервативната Европейска народна партия, Франс Тимерманс от социалдемократите и либералът Маргрет еВестагер биват отхвърлени като наследници на Жан-Клод Юнкер, каза Макрон след края на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Разговорите са показали, че трябва да бъдат предложени нови имена.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС не можаха да постигнат консенсус в четвъртък дори след часове на дебати по темата. За 30 юни е планирана специална среща на високо равнище по въпроса, посочва Die Zeit.

Дори канцлерът Ангела Меркел (ХДС) каза, че в момента не вижда нито един от водещите кандидати в ролята на наследник Юнкер. Тя прие оценката на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, "че никой от най-големите кандидати няма мнозинство в Европейския съвет". Доста насериозно, без да вижда, че "нещо в момента може да промени това становище“.

Още по темата

Тя също така подчерта, че председателят на Комисията трябва да има подкрепата на 21 от 28-те държави-членки на ЕС сред държавните и правителствените ръководители, но след това също трябва да намери мнозинство в Европейския парламент. Меркел определя като трудни дискусиите между двете институции.

Вторият ден от срещата в Брюксел официално бе посветен на реформата на паричния съюз. Въпреки това Меркел и Макрон отново застанаха на ръба. След това френският президент се срещна с холандския премиер Марк Рюте като представител на либералите и с испанския лидер на социалистите Педро Санчез във връзка с преговорите за оглавяване на длъжността в ЕС, оповестява Die Zeit.

Самата Меркел потвърди, че не е на разположение за ръководна длъжност в Европейския съюз. - Все още казвам „не“, отсече канцлерът. Тя беше „леко натъжена“, че думите ѝ „не се уважават“. Преди време Макрон я определяше отново като добър кандидат за поста на председателя на Европейската комисия.

Последни новини
Още от Новини от света