Бразилският президент Болсонаро изненадващо заяви, че може да се кандидатира отново

По време на предизборната си кампания той обеща да прекрати практиката за преизбиране на бразилските президенти

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

По-малко от шест месеца след като встъпи в длъжност десният президент на Бразилия Жаир Болсонаро заяви изненадващо, че може да се кандидатира за втори мандат, въпреки че по време на предизборната си кампания обеща да прекрати практиката за преизбиране на бразилските президенти.

След като посети евангелистко религиозно шествие, Болсонаро каза, че ако Конгресът не реформира съществено бразилската политическа система, той ще обмисли да се кандидатира отново през 2022 г., предава Ройтерс.

"Ако има добра политическа реформа, аз бих могъл дори да отхвърля възможността за преизбиране. Но ако няма и ако хората го искат, ние сме насреща да продължим за още четири години", каза Болсонаро пред медиите. 

Още по темата

Той беше избран за президент през октомври от бразилските избиратели, разгневени от разпространената корупция и насилие. Политикът обеща да изчисти политиката, като прекрати сделките с Конгреса, практикувани от предишните президенти.

Засега обаче той не успява да си осигури достатъчно подкрепа от депутатите, за да прокара най-важната точка от програмата си, реформа на скъпата пенсионна система, която има за цел да предотврати фискална криза.

Болсонаро управлява с укази по въпроси като разхлабването на режима за притежаване на оръжие и съкращаване на администрацията, но популярността му спадна след изборите, защото се зае с второстепенни въпроси като облекчаване на регулациите на пътното движение, докато икономиката остава нестабилна.

Само преди седмица десетки хиляди работници излязоха по улиците на големите градове, за да протестират срещу планираната пенсионна реформа, а в Рио де Женейро и Сао Пауло се стигна до сблъсъци между полицията и демонстрантите, който блокираха улиците и изградиха барикади. Генералната стачка доведе до блокада на обществения транспорт и на живота в големите градове. Само часове след началото на Копа Америка в Сао Пауло цялото метро бе блокирано заради стачката.

Пенсионната реформа е един от най-важните проекти на десния популистки президент. Наред с другото възрастта за пенсиониране трябва да бъде увеличена до 65 години за мъжете и 62 години за жените.

 

Последни новини
Още от Новини от света