Siemens съкращава още 2700 работни места в своя енергиен сектор

Само в Германия те са 1400, особено в Ерланген и Берлин. Така компанията смята да спести 500 млн. евро.

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Siemens съкращава още 2700 работни места в своя енергиен сектор. 1400 от тях ще бъдат от Германия, обяви индустриалната група от Мюнхен. Засегнати са преди всичко обектите Ерланген и Берлин. Този път не бизнесът на електроцентралите е засегнат, в който Siemens вече е съкратил 6 000 работни места, а проектният бизнес и отдела за пренос на електроенергия, който изгражда високоволтови електропроводи и трансформатори. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Групата възнамерява да спести 500 млн. евро. Siemens вече обяви съкращения в новосформирания енергиен сектор Газ & Енергия, но засега все още не е уточнен броят.

Още през май Управителният и Надзорният съвет взеха решение да отделят енергийния сектор и да го пуснат на фондовия пазар до септември 2020 г.

Съкращаването на работните места в групата ще възлиза на повече 13 000 работни места през следващите няколко години. Съвсем наскоро корпоративните централи, както и дигиталните и инфраструктурните отдели, бяха потърпевши от съкращения на работни места.

IG Metall разкритикува Siemens. "Краткосрочното отстраняване на заетите в дългосрочн растящ пазар с дълги цикли, особено с оглед на нарастващия недостиг на квалифицирани работници, не е ефективно", каза Хаген Раймер, ръководител на екипа на Siemens в IG Metall.

Последни новини
Още от Новини от света