ЕК критикува недостатъчното опазване на климата в Германия

Досегашните планове за транспорт, сгради и селско стопанство не били задоволителни, за да изпълнят ангажиментите

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Според Европейската комисия (ЕК) Германия трябва да подобри дейността си относно опазването на климата, за да постигне целите си за 2030 година. Досегашните планове за транспорт, сгради и селско стопанство не били достатъчни, за да изпълнят германските ангажименти в рамките на Европейския съюз (ЕС), пише германският седмичник Die Zeit.

Това обаче може да бъде се промени чрез подходящи подобрения на плановете за климата, каза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. "Пропуските не са непреодолими. На пръв прочит не става дума за критики, а за препоръки. Други държави-членки на ЕС също трябва да направят повече за постигането на общата цел на ЕС за 2030 г., посочва тя. Има пропуски в разширяването на зелената енергия и енергоспестяването.

За да изпълни Парижкото споразумение от 2015 г., ЕС обеща да намали до 2030 г. емисиите на вредни за околната среда отработени газове с поне 40% под нивата от 1990 г. насам. За други сектори тежестта е разпределена в ЕС. Германия трябва да намали емисиите с 38% спрямо 2005 година.

Федералното правителство и всички други правителства от ЕС представиха предварителен план за изпълнение за периода от 2021 до 2030 г., който Комисията разгледа. В резултат на това експертите не само критикуваха слабите планове за транспорт, селско стопанство и сгради, съответно отопление и охлаждане, а и информацията за разширяването на възобновяемата енергия и пестенето на енергия не е достатъчно конкретна.

До края на годината страните от ЕС имат време да подобрят проектите си. Федералното правителство сформира кабинет по климата, който ще вземе решение за конкретни мерки през септември.

Федералното правителство цели постигне климатична неутралност по отношение парникови газове до 2050 година. Това означава, че по-голямата част парникови газове трябва да бъдат редуцирани, а останалата част - да бъдат компенсирани, например чрез залесяване или съхранение. Целта е да се спре глобалното затопляне на 1.5 градуса спрямо прединдустриалните времена, като по този начин се ограничи въздействието на изменението на климата.

Франция и други държави стартираха инициатива за определяне на целта за 2050 г. за ЕС. Първоначално Германия се поколеба, но след това се присъедини към инициативата.

Последни новини
Още от Новини от света