Тръмп срещу Фед: Кой ще доминира?

Американският президент продължава да вярва, че на Фед се дължи слабият растеж, но пренебрегва несигурността, произтичаща от неговата митническа политика

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Федералният резерв (Фед) вчера отговори на очакванията, запазвайки основната си лихва (в диапазона 2,25-2,50%), но отчете евентуално намерение за понижение в случай, че икономическите данни предпоставят това в името на задържането на експанзията. Това пише Investor.bg.

Ходът е разумен, особено предвид третирането на председателя на Фед Джером Пауъл от Доналд Тръмп като "политическа боксова круша".

Основанията за понижаване на лихвите са, че инфлацията е под целта на Фед от 2% годишно (като не показва признаци за ускоряване), цените на суровините са стабилни и намаляващи, а доларът е силен (след като глобалното търсене на зелената валута е високо). Да, добре е да се изчака до юли, за да се види дали тези ценови тенденции продължават, докато се установи силата на икономиката след последното ѝ леко забавяне.

Още по темата

Комисията за открития паричен пазар на Фед действа експанзионистично, като премахна формулировката „търпелива” (по отношение на паричната политика) от последното си изявление. Президентът на клона на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард е гласувал за снижаване на лихвата, отбелязвайки първото несъгласие от общата политика в ерата на Пауъл. Анонимните предвиждания на членовете на Комисията са разпределени почти по равно между съкращаване на лихвата и запазването ѝ през тази година. 

Доналд Тръмп продължава да вярва, че на Фед се дължи слабият растеж, но пренебрегва несигурността, произтичаща от неговата митническа политика. Ще постигне ли той сделка с Китай, или ще наложи нови 25%-ни мита върху китайските стоки? Ще наложи ли 25-процентни мита и върху европейските автомобили? Ще намери ли ново извинение, за да използва отново митата като дипломатическо оръжие, както направи по отношение на емиграционната политика на Мексико? Няма категоричен отговор на тези въпроси, съответно инвестициите са засегнати.

Като цяло понижаването на лихвите от Фед не е универсален инструмент. Финансовите условия вече се облекчиха, след като доходността по дългосрочните облигации спадна. По 10-годишните ДЦК тя достигна 2,02% и е под основната лихва на Фед (по федералните фондове – размяната на депозити между банките). Обърнатата крива на доходността обаче може да е индикатор за затягане на паричната политика, като често е била предвестник на рецесии. Членовете на Фед вероятно обаче мислят, че икономиката има остатъчна сила за растеж в рамките на 2% тази година.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини от света