Фед ще задържи основните лихви непроменени до края на 2019 г.

Решението на регулатора беше взето на фона на различните мнения на представителите му относно това какво предстои

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Разединен Федералният резерв на САЩ обяви, че ще задържи непроменени нивата на основните лихви до края на тази година, съобщава CNBC.

Решението на регулатора беше взето на фона на различните мнения на представителите му относно това какво предстои, като според пазарите все още остава възможността паричната политика да бъде разхлабена преди края на 2019 г. в зависимост от условията.

Централната банка очаква едно или две изменения на лихвените проценти, но не и преди 2020 г. 

Представителите на Федералната комисия по отворения пазар гласуваха 9 срещу 1 за запазване на основната лихва в диапазон от 2,25%-2,5%, която беше увеличена с четвърт пункта през декември 2018 г.

Решението ще продължи конфронтацията между гуверньора на Фед Джером Пауъл и президента на САЩ Доналд Тръмп, който силно критикува политиката на регулатора и многократно призова за намаляването на лихвените проценти.

Голямата подкрепа от страна на членовете на комисията за запазване на лихвите контрастира на рязкото разминаване на вижданията за това какво предстои.

Комисията промени своя тон спрямо майското изявление, за да покаже, че икономическата активност „нараства с умерен темп“, което е своеобразно понижение от досегашния „солиден“ ръст.

Повече по темата четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света