Ще получат ли скоро Северна Македония и Албания дата за начало на преговорите с ЕС?

Блокът все още няма единна позиция за интеграцията на страните от Западните Балкани

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Държавите членки на Европейския съюз най-вероятно ще отложат решението си за началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания до септември, тъй като почти всички от тях са готови да дадат зелена светлина на Скопие, но не и на Тирана, пише Euractiv, позовавайки се на представители на блока.

През 2018 г. страните членки на ЕС се споразумяха, че през юни ще решат кога да стартират преговорите с двете държави. През май Европейската комисия посочи, че преговорите между представители на блока и тези на Северна Македония и Албания могат да започнат, тъй като те вече са изпълнили изискванията за това. Трябва да се има предвид, че процесът ще отнеме години, като дори и след тях присъединяването на Скопие и Тирана не е гарантирано.

Съветът по общи въпроси обаче няма да може да вземе решение на предстоящото заседание във вторник, тъй като Германия не е готова да заеме позиция, преди да завърши вътрешните си процеси в парламента. В резултат на това решението най-вероятно ще бъде отложено за края на септември, посочват европейските представители пред Euractiv.

Към момента вече има консенсус за даването на зелена светлина за началото на преговорите между Брюксел и Скопие, докато Тирана все още се бори за постигането на подобно единодушие между страните членки, посочват източници на медията. Една от основните причини Северна Македония да получи толкова високо одобрение в Брюксел е постигането на Преспанското споразумение, което уреди спора за името на страната с Гърция, спиращ иначе нейния напредък от години.

Разделянето

Разделянето на двете страни започва да изглежда все по-вероятно, тъй като някои от най-големите скептици относно разширяването на блока, сред които Германия и Холандия, са готови да започнат преговорите със Северна Македония, което обаче не е валидно и за Албания. Миналата сряда холандският парламент прие резолюция, която беше високо критична към страната, основно заради високите нива на корупцията и организираната престъпност в нея.

Франция, другият голям противник на разширяването на блока, все още обмисля позицията си. Според френски дипломат Париж все още преценява дали да последва холандската позиция за Северна Македония, докато френският президент Еманюел Макрон настоява, че ЕС трябва да стане по-силен, преди да бъде по-голям.

В интервю за Euractiv миналата седмица президентът на Северна Македония Стево Пендаровски посочи, че „най-големият проблем“ за преговорите е именно разделянето с Албания.

Албанският премиер Еди Рама посети миналата седмица Брюксел, за да гарантира готовността на страната си.

„Мисля, че е време Европа да направи това, което очакваме след изпълнението – да признае нашите усилия и да даде зелена светлина за началото на разговорите за присъединяване“, посочи Рама след среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Датата

Другият голям въпрос е кога държавите членки ще вземат решение. По-голямата част от страните в блока, ЕК и Европейската служба за външна дейност подкрепят откриването на процеса възможно най-скоро.

Въпреки това Франция, Холандия и Дания твърдят, че им е необходимо повече време за оценка на становището на ЕК, преди да вземат решение.

Представители на ЕС обясниха, че опциите на масата за формулировката на датата за началото на разговорите ще бъдат решени „възможно най-скоро“ и „не по-късно от септември“. Това означава, че решението може да бъде взето през юли, август или септември, като последният е най-вероятният вариант, смятат източници на медията.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света