Саудитска Арабия работи за балансиране на петролните пазари през 2019 г.

Рияд се надява, че ОПЕК и нейните партньори ще се споразумеят да увеличат съкращенията на добива, посочи саудитският енергиен министър

Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Саудитска Арабия работи за балансирането на световните петролни пазари през 2019 г., посочи енергийният министър на страната Халид ал-Фалих, цитиран от Bloomberg.

Рияд се надява, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници ще се споразумеят за увеличение на съкращенията на добивите на петрол през втората половина на 2019 г. по време на среща, която вероятно ще се състои през първата седмица на юли, коментира Ал-Фалих.

Още по темата

Още по темата

"Надяваме се, че ще постигнем консенсус и ще удължим споразумението си след две седмици във Виена", посочи министърът пред репортери в кулоарите на срещата на Г-20 по въпросите на енергетиката и околната среда в Япония.

Ал-Фалих коментира темата малко, след като Международната агенция по енергетика прогнозира, че световните доставки на петрол ще се нараснат значително повече от търсенето през 2020 г., което би оказало допълнителен натиск върху ОПЕК.

Въпреки че растежът на търсенето на петрол ще се ускори до 1,4 млн. барела на ден през 2020 г., то ще бъде засенчено от увеличението на продукцията с 2,3 млн. барела дневно заради продължаващия бум на производството в САЩ, прогнозира МАЕ.

"Достатъчно съм уверен, че фундаментите се движат в правилната посока", коментира Ал-Фалих.

Последни новини
Още от Новини от света