Индия увеличава митата върху редица американски стоки

Страната очаква мерките да ѝ донесат допълнителни приходи в размер на 217 млн. долара

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Индия въвежда по-високи мита върху широк набор от американски стоки, които ще влязат в сила от 16 юни, в отговор на подобни мерки, предприети по-рано от Вашингтон, съобщава Bloomberg.

Американските продукти, за които ще бъдат валидни увеличените налози, включват бадеми, орехи и бобови растения, съобщават индийски медии, позовавайки се на правителствено съобщение. Страната ще получи около 217 млн. долара допълнителни приходи от митата, се казва още в съобщението.

Индия обяви плановете си за за въвеждане на нови мита върху американския внос преди около година, след като Вашингтон увеличи налозите върху стоманата и алуминия, внасяни от страната, припомня CNN.

Стокообменът между Индия и САЩ възлиза на близо 142 млрд. долара годишно, като отношенията помежду им се влошиха през последните седмици след решението на американския президент Доналд Тръмп да прекрати участието на страната в преференциална търговска програма на Щатите.

Един от най-големите приоритети на президента Тръмп е намаляването на търговския дефицит на САЩ със страните по света. Миналия месец неговата администрация увеличи митата върху китайския внос за 200 млрд. долара, като заплашва с бъдещи увеличения на налозите върху продуктите на втората по големина икономика в света на стойност 300 млрд. долара. Бизнесът вече изрази опасенията си за икономическите вреди, до които могат да доведат мерките на Белия дом.

За момента Индия има малък излишък в търговията със САЩ, като през 2018 г. е изнесла стоки за около 54 млрд. долара в Щатите, а е внесла продукти на стойност 33 млрд. долара от тях, сочат данни на американското правителство.

Последни новини
Още от Новини от света