Великобритания обвинява Иран за атаката срещу танкерите

Иран "почти сигурно" стои зад атаките срещу двата петролни танкера, твърди външният министър Джереми Хънт

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският външен министър Джереми Хънт обвини иранската революционна гвардия за предполагаемите атаки срещу два танкера в Оманския залив. "Нашата собствена преценка ни кара да вярваме, че отговорността за атаките е почти сигурно у Иран", каза Хънт. Той обаче не представи доказателства. Правителството в Техеран отхвърля обвиненията. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Американският президент Доналд Тръмп също обвинява Иран за инцидента. - Направили са го - каза Тръмп пред Fox News. Според американския министър на отбраната Патрик Шанахан САЩ търсят международно решение на конфликта. "Аз и посланикът (Джон) Болтън и министър (Майк) Помпейо се фокусираме върху формирането на международен консенсус по този международен въпрос", каза Шанахан. Това също ще предаде и информация на разузнаването, както военните направиха в четвъртък с публикуването на видеоклип. Иранският външен министър Мохамед Джавад Сариф отхвърли твърденията на САЩ, определяйки ги като "лишени от цел". Американското правителство обвинявало Иран, без да приложи поне частични доказателства.

Още по темата

На черно-бяло видео на Централното командване на САЩ може да се види как хоратна лодка по стената на танкер изглежда, че отстраняват нещо от там. Централното командване говори за "атака срещу мините". Става дума за моторна лодка от типа Gaschti, която принадлежи на иранската революционна гвардия. Няма независима информация за тези сведения. Операторът на един от корабите каза, че екипажът е наблюдавал "летящи обекти" непосредствено преди атаката.

Още по темата

"Изключително важно е да се разбере истината"

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за независимо разследване на нападенията. "Много е важно да се научи  истината", каза Гутереш. Трябва да се разбере кой е отговорен за експлозиите на двата кораба. Задача на Съвета за сигурност на ООН е да инициира такива разследвания.

Върху двата танкера Kokuka Courageous и MT Front Altair имаше експлозии в четвъртък близо до Ормузкия проток. Засегнатият проток свързва богатия с петрол регион на Персийския залив с откритото море. Стратегически важният Ормузов проток транспортира голяма част от световния петрол. Цените на суровия петрол се повишиха значително след инцидента.

От седмици нараства напрежението в региона между сунитската Саудитска Арабия и нейните съюзници, от една страна, и шиитския Иран, от друга. Кралският дом в Рияд обвинява властта в Техеран, че се намесва в делата на арабските държави и дестабилизира региона. Само преди четири седмици Обединените арабски емирства съобщиха за актове на саботаж срещу четири търговски кораба в същия регион. САЩ тогава също заявиха, че е "почти сигурно", че Иран е отговорен.

Последни новини
Още от Новини от света