Филипа Щрахе ще се кандидатира за депутат на парламентарните избори в Австрия

Мястото ѝ в списъка ви ѝ дава добри шансове

Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Съпругата на бившия лидер на Партията на свободата на Австрия (FPÖ) Хайнц-Кристиан Щрахе, който подаде оставка след видеото със скандала на Ибиса, възнамерява да стане депутат в австрийския парламент. Мястото ѝ в списъка ѝ дава добри шансове. Това пише германската медия Die Zeit.

Тя ще участва в планираните парламентарни избори, насрочени за 29 септември, на трето място в държавния списък на FPÖ, заявиха от партията. Така 31-годишната Щрахе има добри шансове да получи място в парламента.

Видеоклип, заснет на тайно на Ибиса през 2017 г. и публикуван от медиите Der Spiegel и Süddeutsche Zeitung през май, доведе до оставката на съпруга ѝ. В него той предлага на  предполагаемата руска племенница на олигарх държавни договори в замяна на партийни дарения.

Още по темата

Другите политически планове на самия бивш вицеканцлер все още са неясни. Той получи толкова много преференциални гласове от избирателите на FPÖ на евроизборите, че има право на мандат в Европейския парламент. За разлика от тези в Германия, избирателите в Австрия са имали възможност да гласуват за партия, но също и за конкретен кандидат. Щрахевсе още не е финализирал дали иска да приеме мандата.

Последни новини
Още от Новини от света