АЦБ вероятно ще запази лихвите без промяна на фона на негативни нагласи заради несигурността

Нивото от 0,75% остава

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Банкерите от Английската централна банка вероятно ще запазят паричната политика без промяна в четвъртък въпреки предупрежденията, че лихвените проценти ще трябва да се повишат в бъдеще, предава Investor.bg.

Всички без един от 20-те анализатори, интервюирани от Bloomberg, прогнозират, че единодушно ще бъде взето решение за запазване на основната лихва на ниво от 0,75%. Политическите трусове, липсата на яснота по отношение на оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, по-слабите от очакваното икономически данни и сигналите, че Федералният резерв смята да сложи край на доскорошната си политика за повишение на лихвите, обосновават задържането на лихвите от страна на АЦБ.

В изявление от началото на седмицата Майкъл Саундърс от централната банка посочи, че не вижда причина да се изчаква, докато цялата политическа несигурност около Brexit приключи, преди лихвите да бъдат повишени. Главния икономист Анди Халдейн също смята, че времето за повишение на лихвите настъпва, за да се контролира инфлационният натиск.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини от света