Вашингтон обвини Техеран за нападението над танкерите в Ормузкия пролив

Мисията на Иран в ООН отхвърли категорично американските обвинения

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Всички улики при вчерашното нападение над танкерите в Ормузкия пролив (тесен пролив, свързващ Оманския залив и Персийския залив), сочат към Иран, съобщават дипломати, цитирани от Investor.bg, позовавайки се на изказване на постоянния представител на САЩ в ООН Джонатан Коен в рамките на заседание на Съвета за сигурност на ООН, проведено при закрити врати. Ако Съветът за сигурност не реагира, са възможни и други нападения, подчертал е Коен.

Страни членки на Съвета за сигурност са подкрепили разследването на нападението срещу танкерите, но засега не са постигнати конкретни споразумения, заяви представителят на Кувейт в ООН Мансур ал Отайби.

Мисията на Иран в ООН отхвърли категорично американските обвинения, че Техеран стои зад нападението и призова за диалог. Международната общност трябва да предотврати безразсъдните и опасни политики и практики на САЩ и регионалните им съюзници", се казва още в изявлението, цитирано от AP.

По-рано министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих подчерта в изявление, че страната е готова да предостави редовни доставки на петрол на световните пазари и е засилила степента си на готовност за справяне с всякакви заплахи.

Още по темата

Повече по темата четете в продължението на материала на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света