Наградният фонд в NBA е едва 22 млн. долара

Сумата не е толкова впечатляваща, колкото предполага състезанието

Торонто Рапторс спечелиха първата в историята си титла от NBA Снимка: Twitter@Raptors Торонто Рапторс спечелиха първата в историята си титла от NBA Снимка: Twitter@Raptors

Националната баскетболна асоциация (NBA) се слави, като едно от местата, на което спортистите изкарват най-солидните чекове, но не за това свидетелства наградата, която получават баскетболистите, вдигнали най-важния трофей през сезона. Общата сума за наградния фонд тази година достигна 22 млн. долара по данни на SB Nation.

От NBA отказват да коментират бонусите на отборите във финалните плейофи, но от достоверни източници научаваме, че миналият сезон парите са били 20 млн. долара, а през този има увеличение с 10%. Разпределението на сумата е справедливо с оглед нивото, до което достига всеки от тях, като победителят в частност получава 3,6 млн. долара.

Тази година имаме първият канадски шампион в историята в лицето на Торонто Раптърс. Въпросният бонус се изплаща в интерес на играчите и при стандартен състав от 15 баскетболисти всеки получава по около 240 000 долара за усилията си.

Още по темата

Голямата звезда на Торонто Кайл Лоури, например, има договор с клуба в размер на 31 млн. долара. Сами разбирате, че за звезда от подобен ранг едва ли представлява особен стимул наградата от малко над 200 хил. долара. На седмица той изкарва тройно повече само от заплатата си (600 000 долара).

Правим съпоставка и с Шампионската лига по футбол на УЕФА, където тази година само за финала между Ливърпул и Тотнъм бяха предвидени над 50 млн. евро. Естествено, не цялата сума отива в полза на футболистите, но ключовата разлика тук е, че дори победеният отбор получава своя стимулиращ дял.

Последни новини
Още от Новини от света