Френски министър: Меркел не е сред кандидатите за председател на ЕК

Има обаче множество други претенденти, включително Вестагер, Георгиева и Тимерманс, коментира Амели дьо Моншален

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел не е кандидат за поста на председател на Европейската комисия, „доколкото ми е известно“, коментира френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Bloomberg.

В интервю за радио Classique Моншален отговори на по-ранните изказвания на френския президент Еманюел Макрон, който вчера отбеляза пред Swiss tv, че би подкрепил Меркел, ако тя прояви желание да застане на поста на Жан Клод-Юнкер.

„Интервюиращият просто отбеляза, че Меркел отговаря на критериите и президентът се съгласи, но много хора всъщност отговарят на изискванията и спрямо това, което аз разбирам, тя не е кандидат. След като напусне настоящия си пост, Меркел не иска друга политическа работа“, посочи Моншален.

Френският министър отбеляза, че не е необходимо Париж да се противопоставя на кандидатурата за поста на Манфред Вебер, като обаче изтъкна несъгласието си със системата за водещ кандидат. „Това, което не искаме, е автоматичност, но ако партиите в парламента посочат, че сме готови да формираме коалиция и човекът, който предлагаме, е Манфред Вебер, сме готови да обсъдим варианта“, коментира още тя.

На въпрос относно кандидатурата на Мишел Барние, Моншален посочи, че „...ако той даде консенсус на членовете на парламента и правителствените ръководители сметнат, че притежава изискванията, то той е добър кандидат. Има обаче и други претенденти – (Маргрете) Вестагер, (Кристалина) Георгиева, (Франс) Тимерманс“.

 

Последни новини
Още от Новини от света