Брюксел настоя Великобритания да изплати задълженията си към блока

Правителството на Тереза Мей вече пое този ангажимент, припомни еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Следващият британски премиер ще изложи на риск бъдещите отношения на Кралството с Европейския съюз, ако откаже да изплати дълговете му към блока, посочи еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, цитиран от Bloomberg.

Йотингер коментира темата малко след изказването на бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, смятан за водещ претендент за премиерския пост във Великобритания, в което посочи пред Sunday Times, че Кралството няма да изплати обещаното на блока (в размер на 39 млрд. паунда), докато представителите му не предложат по-добри условия за раздялата помежду им.

Още по темата

Още по темата

Още по темата

Йотингер заяви, че британските задължения са част от споразумението, което премиера Тереза Мей постигна с Брюксел, но така и не получи одобрението на британския парламент, като настоя за последователност в отношенията между Кралството и ЕС.

„Правителството на премиера Мей прие изплащането в този размер, така че независимо от това кой ще бъде нашият следващ партньор в преговорите, очакваме сумата да бъде изплатена“, посочи еврокомисарят в Брюксел.

 

Последни новини
Още от Новини от света