TNBT

Борис Джонсън спечели първия тур на вътрешните избори за премиер

Консервативната партия даде 114 гласа за бившия външен министър

Борис Джонсън потвърди позицията си на фаворит за премиер на Великобритания Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Борис Джонсън потвърди позицията си на фаворит за премиер на Великобритания Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Борис Джонсън спечели по категоричен начин първия тур на вътрешните избори за лидер на Консервативната партия във Великобритания, събирайки 114 от общо 313 гласа, предаде Investor.bg.

Джереми Хънт (43) и Майкъл Гоув (37) останаха далеч зад бившия кмет на Лондон и бивш външен министър на кралството.

Естер Маквей (9), Андреа Лийдсъм (11) и Марк Харпър (10) отпаднаха от надпреварата, тъй като не покриха минималните изисквания от 17 гласа, за да се класират за следващия тур на вътрешнопартийните избори.

Още по темата

Вторият тур е насрочен за 18 юни, когато минимумът се вдига на 33 гласа, като ключовото сега е, че има 30 партийни члена, които трябва да преосмислят решението си и да изберат един от останалите 7 кандидата.

Припомняме, че Тереза Мей е министър в оставка, след като окончателно се провали в опитите си да сключи сделка за раздяла с Европейския съюз. Тя остава министър-председател и лидер на консерваторите, докато не бъде избран официален неин заместник.

Повече по темата може да прочетете на страницата на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света