Ангела Меркел призова за по-добри условия на труд по света

Икономика, която да служи на хората, е идеята, за която се застъпва германският канцлер

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел призова за икономика, която да отговаря на благосъстоянието на хората в рамките на на юбилейната конференция на Международната организация на труда (МОТ). В речта си по повод 100-годишнината на организацията тя призова за достойни глобални условия на труд. Хората не трябва да се третират само като фактори на производството, а и да могат да реализират себе си и да развиват своите таланти. "Икономиката трябва да служи на хората, а не обратното," подчерта Меркел. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Канцлерът спомена също и цифровизацията, която поставя големи предизвикателства пред хората по света. Въпросът е как човешкият и изкуственият интелект могат да се допълват взаимно. Много хора се тревожат за работата си. "В нашия взаимосвързан свят трябва да бъдем много по-добри в трансформирането на икономическото развитие в социален прогрес", каза Меркел.

Тя също наблегна и на значимостта на международното сътрудничество. Системата на многостранно сътрудничество е все по-застрашена. Много държави биха казали, че биха могли да се справят по-добре сами. "Компромисът е част от международното сътрудничество", заяви още Меркел.

След германския канцлер изявление направи френският президент Еманюел Макрон. Не е планирана двустранна среща.

МОТ е създадена през 1919 г. за осигуряване на световния мир чрез подобряване на условията на труд и живот. Тя е специализирана организация към ООН. Страните са представени от правителства, синдикати и работодателски сдружения. Тя разработва международно признати трудови и социални стандарти, предназначени да предотвратят " извличането на дивиденти от отделните участници в международната търговия чрез намаляване на правата на работниците и влошаване на условията на труд", се казва в описанието на организацията.


 

Последни новини
Още от Новини от света