НАСА отваря Международната космическа станция за туристи

Американската космическа програма прави сериозна крачка към комерсиализацията си

Баджа на специалния екипаж, работещ за космическия туризъм към НАСА Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Баджа на специалния екипаж, работещ за космическия туризъм към НАСА Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Американската космическа програма НАСА обяви официално намерението си да отвори за посетители Международната космическа станция (МКС) от 2020 г., предаде BBC.

Космическите туристи ще могат да пътуват максимум по двама, като полетите им в космоса ще бъдат съобразявани с официалните мисии към МКС. Цената за престоя сред звездите би била 35 000 долара на ден с максимален престой до 30 дни на станцията.

Туристите ще минават истинско астронафтско обучение, за да е сигурно, че ще могат да се справят с условията на самото пътуване и престоя извън орбита. Компаниите SpaceX и Boeing ще се заемат с тази нелека задача.

Капсулата Dragon за космическите туристи е разработка на компанията на Илън Мъск, a космическият кораб Starliner, който ще вози пътниците и екипажа, е дело на френския самолетостроител. Обучението и въпросното пътешествие ще коства допълнителни 60 млн. долара, колкото двете компании таксуват и от астронавтите на НАСА.

Още по темата

МСК бе построена през 1998 г. съвместно с Русия и вече 21 години играе важна роля за космическите програми на всички държави с подобни амбиции.

През 2001 г. американският бизнесмен Денис Тито се превръща в първия космически турист, като плаща 20 млн. долара на руското правителство, за да се качи на МКС с една от мисиите в открития космос.

Друга част от плановете на НАСА е през 2024 г. на изпрати нова мисия до Луната, като този път се очаква да видим и първата жена, която стъпва на земния спътник.

Последни новини
Още от Новини от света