Британското производство отчете най-големия си спад за последните 17 години

Понижението на индустриалната продукция във Великобритания през април е в размер на 3,9%

Снимка: Chris Ratcliffe Снимка: Chris Ratcliffe

Индустриалната прoдукция във Великобритания отчете най-големия си спад от близо 17 години през април, тъй като спря трупането на запаси заради Brexit, а при производителите на автомобили имаха прекъсвания в работата, съобщава Bloomberg.

Понижението в производството достига 3,9%, което е най-големият спад от юни 2002 г. и допринесе за свиване на икономиката за втори месец подред, съобщиха от Бюрото за национална статистика. Производството на превозни средства е намаляло с една четвърт.

Брутният вътрешен продукт е намалял с 0,4% - най-много от март 2016 г., оставяйки икономиката в риск от рязко забавяне през това тримесечие.

През първите месеци на 2019 г. заводите се представиха добре, тъй като компаниите складираха стоки, за да избегнат прекъсвания на доставките преди първоначалния краен срок за напускане на Европейския съюз от страна на Великобритания на 29 март. Но с отлагането на Brexit до октомври поръчките намаляват и търсенето се удовлетворява от стоките, струпани в складовете.

Производството на автомобили се е свило с 24% - най-много откакто се води статистика от 1995 г., но анализаторите очакват да има частично възстановяване през май. Налице е обаче и широко разпространена слабост и при други сектори, сред които производството на фармацевтични продукти, метали и химикали.

Още по темата

Повече по темата четете в продължението на материала на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света