Триа: Рим може да се справи с фискалните правила на ЕС

Бюджетният дефицит на Италия ще бъде 2,1 или 2,2% през 2019 г., прогнозира финансовият министър на страната

Италианският финансов министър Джовани Триа. Снимка: Alex Wroblewski/Bloomberg Италианският финансов министър Джовани Триа. Снимка: Alex Wroblewski/Bloomberg

Италианското правителство ще бъде способно да се справи с фискалните правила на Европейския съюз при заплахата от евентуални дисциплинарни мерки спрямо размера на държавния дълг, заяви италианският финансов министър Джовани Триа, цитиран от Bloomberg.

Страната започна преговори с Европейската комисия, посочи Триа, и работи за постигането на по-малък от очаквания бюджетен дефицит през тази година, добави той. Финансовият министър отбеляза, че дискусиите са фокусирани върху няколко основни показателя, като обаче не разкри допълнителни подробности.

Още по темата

Още по темата

"Сигурен съм, че можем да намерим решение", заяви Триа пред репортери на среща на Г-20 в Фукуока, Япония. "Ще се опитаме да покажем, че нашата програма може да приведе италианските публични финанси в съответствие с европейските фискални правила", добави той.

Триа посочи, че бюджетният дефицит на Италия за 2019 г. ще бъде между 2,1 и 2,2% от брутния вътрешен продукт на страната, по данни на Ansa.

ЕК прогнозира дефицит в размер на 2,5% и обяви първите стъпки към финансови санкции заради прекомерния дефицит миналата седмица.

Последни новини
Още от Новини от света