Франция не планира скоро да намали дела си в Renault

Приоритетите за Париж са други, посочи френският финансов министър Бруно льо Мер

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Франция е готова да намали 15-процентния си дял в автомобилния производител Renault SA, за да укрепи партньорството с японската Nissan Co., след като преговорите на френската компания с Fiat Chrysler NV внезапно се сринаха по-рано този месец. Париж обаче няма да направи това скоро въпреки готовността си, пише Bloomberg.

Само ден, след като обяви възможността Франция да преосмисли участието си в дружеството, финансовият министър на страната Бруно льо Мер поясни, че планът е дългосрочен, а основният приоритет към момента е подкрепата на алианса между двете компании и защитата на работните места във Франция.

„На дневен ред са: укрепването на съюза и защитата на работните места, индустриалните и изследователски центрове“, посочи Льо Мер в неделя по време на срещата на министрите от Г-20, провеждаща се във Фукуока, Япония. „Втората стъпка ще бъде консолидацията“, добави той.

Още по темата

Льо Мер коментира създаването на съюза между Renault и Nissan малко, след като преговорите между френския производител и Fiat за съвместно производство на електромобили се разпаднаха. Разговорите между представителите на двете компании приключиха по-рано този месец с оттеглянето на офертата от страна на Fiat, след като Франция поиска повече време за сделката в опит да получи подкрепата на Nissan.

Притежанието на Франция на акции в компанията отдавна е източник на оплаквания от страна на японския производител. Nissan потърси начини за засилване на влиянието си в двугодишното партньорство с Renault след ареста на Карлос Гон заради обвинения във финансови измами, който преди това ръководеше и двете компании.

 

Последни новини
Още от Новини от света