Прокуратурата в Германия продължава Cum-Ex разследването срещу Deutsche Bank

Според медиите вицепрезидентът и бившите ръководители са заподозрени. Междувременно се разследват около 70 бивши и настоящи служители

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Според медиите вицепрезидентът и бившите ръководители са заподозрени. Междувременно се разследват около 70 бивши и настоящи служители. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Прокуратурата в Кьолн разшири разследването си срещу Deutsche Bank във връзка с противоречиви сделки с освобождаването от данъци. Органът, който разследва двама бивши служители на Deutsche Bank от август 2017 г., стартира проверка срещу "други бивши и настоящи служители и членове на управителния съвет", заяви говорител на банката. Това касае транзакции на определени бивши клиенти на банката. Според разследващата мрежа на ежедневника Süddeutsche Zeitung, радиомрежата Norddeutscher Rundfunk (NDR) и телевизионната мрежа Westdeutscher Rundfunk (WDR) специално уличени са заместник главният изпълнителен директор Гарт Ричи и бившият президент на банката Йозеф Акерман.

От банката поясниха, че прокурорските мерки имат процесуални основания за прекъсване на давността, без прокуратурата да променя оценката на обстоятелствата. "Дори оценката на Банката за положението не се е променила", изтъкна говорителят.

Според проучване на Süddeutsche Zeitung, NDR и WDR прокуратурата е образувала предварително досъдебно производство срещу около 70 настоящи и бивши служители на най-голямата германска банка.

В случая със сделките инвеститорите са се възползвали от междувременно затворена правна вратичка, възстановявайки многократно веднъж изплатени данъци от капиталовите печалби. В резултат на това от хазната изчезнаха милиарди, определено като измамата Cum-Ex.

Последни новини
Още от Новини от света